Energieverbruik en kosten

Wat kost zo’n plunge pool aan energie?
Als voorbeeld kiezen we een plunge pool 400. Uiteraard is het zo dat hoe groter het bad is hoe hoger de energiekosten uitvallen, dat spreekt voor zich.

De prijzen voor elektriciteit lopen momenteel sterk uiteen. Heb je een vast of flexibel contract, wel of geen zonnepanelen, het maakt veel uit. In dit voorbeeld gaan we daarom uit van een tarief van 58 cent per kWh (bron: consumentenbond, gemiddelde prijs in augustus 2022).

Het seizoen loopt voor de meeste klanten van april tot en met september, zeg grofweg tussen de 150 en 180 dagen. In die dagen draait, afhankelijk van hoe intensief het bad wordt gebruikt, de pomp tussen de 1100 en 1300 uur. Het verbruik van de pomp komt daarmee totaal op 330 tot 390kW.

Met een prijs van 0,58 Euro per kWh en een verbruik van 330-390kW komt dat op een kostprijs van 191 en 226,- Euro per jaar.

Warmtepomp
Warmtepompen worden steeds populairder, logisch want ze zijn ideaal voor plunge pools en zeer energie-efficiƫnt. Een simpel kostenplaatje is echter niet eenvoudig gemaakt. Het verbruik is namelijk sterk afhankelijk van hoe intensief je de warmtepomp gebruikt, hoe warm je het bad wilt hebben en wat de gemiddelde buitentemperatuur is. Toch gaan we proberen hier wat meer inzicht in te geven:

Voor de plunge pool 400 bijvoorbeeld adviseren wij een Aquaforte 5.5kW full inverter in combinatie met een isolerend drijvend zomerdekje. Deze Aquaforte warmtepomp kan traploos z’n vermogen en warmte afregelen, het verbruik ligt daarbij tussen de 0.1 en 0.9kW per uur. Op vol vermogen en bij een prijs van 58 cent per kW stroom betaal je grofweg 53 cent per uur.

In het begin van het seizoen zal de warmtepomp eerst de kou uit het bad moet warmen, het staat dan zeker 8 uur per dag aan gedurende enkele dagen. Daarna ga je bijwarmen en afhankelijk van je temperatuurwensen en weersomstandigheden draait het dan tussen de 2 en 4 uur per dag. Dat kost je in dit voorbeeld dus rond de 1 tot 2 euro per dag.

De energiekosten van een plunge pool vallen dus mee. Uiteraard is dit slechts een rekenvoorbeeld. De totaalkosten kunnen fors afwijken, bijvoorbeeld wanneer je meer of minder voor stroom betaald, het een koude of juist hele hete zomer is, je het bad heel warm wilt of juist wat frisser. Kortom er zijn te veel variabelen om hier een sluitend kostenplaatje van te maken maar hopelijk geeft het rekenvoorbeeld zo iets meer inzicht.

Als u vragen heeft of meer wilt weten dan helpen we u graag verder. U kunt ons bellen of mailen via de contactpagina.